Girişimcilik Nedir? Girişimci Kime Denir?
- New York Danışmanlık
- 25 Eyl 2023
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 26 Eyl 2023
Girişimcilik, yeni bir iş fikri oluşturmak, yeni bir iş üretimini hayata geçirmek, bir ürün veya hizmeti piyasaya sürmek, bir fırsatı değerlendirerek ekonomik değer yaratmak ve bu süreçteki ayrıntıları, riskleri üstlenme yeteneğine sahip olma eylemidir. Girişimci ise tüm süreçlerde gerekli riskleri alan kişiye denir.
Girişimcilik Nedir?
Girişimcilik, yeni bir iş gelişimini hayata geçirme, bu sürecin tüm aşamalarını yönetme, talimatlarını ve risklerini üstlenme pratiğidir. Aynı zamanda bir fırsatın farklı değerlendirilmesini ve bu fırsatı bir iş modeline dönüştürme sürecini de kapsar. Ekonomik kazanç elde etme amacı taşımasının yanında toplumsal sorunların çözümü veya toplumsal değer yaratma amacı da güdebilir. Yalnızca bireyler özelinde değil, aynı zamanda büyük şirketler ve organizasyonlar için de geçerli olan bir kavramdır. Şirketlerin bünyesinde gelişmiş projeleri hayata geçiren "kurumsal girişimciler" olabilir. Bu kişiler, şirketlerin kaynaklarından yararlanarak projeleri uygulanır duruma getirirler.
Girişimciliğin temel unsurları;
Fikir oluşturma süreci genellikle yeni ve yaratıcı bir iş fikri ile başlar. Bu fikir, mevcut bir sorunu çözebilir veya yeni bir ihtiyaç yaratabilir.
İş fikri aracılığı ile sunulacak ürün veya hizmetler belirlenir.
Sunulacak ürün veya hizmetlerle ilgili pazar araştırmaları yapılır.
İşe ait finansal ihtiyaçlar ve pazarlama stratejilerini içeren planlar oluşturulur.
İşleri sürdürmek için gerekli insanlar, finansal ve diğer kaynaklar toplanır.
Girişimcilik süreci her zaman risk içerir; girişimciler ise bu riskleri değerlendirir ve yönetir.
İş planı ve stratejiler uygulanır, ürün veya hizmet geliştirilir ve pazara sunulur.
Girişimci, her şeyin sürekli olarak değerlendirilmesini ve gerekirse değişikliklerin yapılmasını sağlar.
Girişimcilik Türleri Nelerdir?
Girişimcilik türleri sektörlere, çeşitli iş modellerine ve çözümlerine göre değişiklik gösterebilir.
Fırsat Girişimciliği bir fırsatın tanımlanması ve bu fırsattan yararlanılması üzerine kurulur.
Sosyal Girişimcilik toplumsal sorunları çözmeyi hedefler. Kâr amacı gütmeyen iş modelleriyle toplumsal değer yaratmayı amaçlar.
Kültürel Girişimcilik, kültür ve sanatla ilgili projeleri hayata geçirir.
Yeşil Girişimcilik, çevresel sürdürülebilirlik ve ekolojik ürünlerin üretimini kapsar.
Kurumsal Girişimcilik, büyük markaların içinde şirket kaynaklarını kullanarak projeler geliştirilmesini amaçlar.
Dijital Girişimcilik; teknoloji ve dijital platformları temel alarak çevrimiçi hizmetler, uygulamalar veya dijital ürünler sunmayı amaçlar.
Girişimci Kimdir?
Yeni bir iş fikrini bir iş modeli ile birleştiren, gerekli kaynakları (finans, insan, teknoloji vb.) toplayan ve bu süreçteki riskleri üstlenerek ekonomik ya da sosyal değer yaratmayı sağlayan kişi veya kişilere girişimci denir. Bu kişiler gelişmiş düşünce yapısına sahip, proaktif, risk alabilen, güçlü, kararlı ve liderlik kabiliyeti gelişmiş birimler olarak çalışırlar. Esas amaç, değer yaratmak ve bu değeri sürdürülebilir kılmaktır. Bu nedenle girişimci terimi sadece yeni iş kuran kişiler için değil, aynı zamanda gelişmiş çözümlerle değer yaratan ve bu değeri sürdürebilen kişiler için de kullanılabilir.
Girişimcinin Özellikleri Nelerdir?
İş dünyasında başarılı olmayı hedefleyen girişimciler;
Var olan dönemde yeni ve yaratıcı çözümler bulabilen, fırsatları görebilen kişilerdir.
Tehdit ve riskleri doğru şekilde anlayıp soğukkanlılıkla yönetebilen bireylerdir.
Karşılaştıkları zorluklar ve engeller karşısında pes etmeyen, başarmak için azimle çalışan kişilerdir.
Geleceği görebilen, trendleri öngörebilen ve bu vizyona göre stratejiler geliştirebilen kişilerdir.
Bir takıma liderlik edebilmeleri açısından; yönetim yeteneği, motivasyon becerisi ve yönlendirebilme kapasitesi gibi liderlik vasıflarını geliştirirler.
Bilgi ve yeteneklerini geliştiren, dünyaya ve yeniliklere ayak uydurabilen, öğrenmeye açık bireylerdir.
İlişkilerini ve ağlarını etkili bir şekilde yönetme ve ağ kurabilme becerisine sahiplerdir.
Yukarıda yer alan özellikler başarılı olmalarına yardımcı olur ancak girişimcinin kendine özgü tarzı, deneyimleri ve yeteneği de vardır. Önemli olan, bu özelliklerin ve kapasitelerin bir işte nasıl kullanılacağını bilmektir.
10 Adımda Nasıl Girişimci Olunur?
Girişimci olmak, sadece bir iş fikrinin başlatılmasını değil aynı zamanda bu fikri hayata geçirmek için gereken bilgi, beceri, kaynak ve ağa sahip olmayı içerir. İşte girişimci olma sürecinde izlenebilecek adımlar;
İlk adım, sürdürülebilir bir iş fikri bulmaktır. Bu, mevcut bir sorunu çözecek veya insanların hayatını kolaylaştıracak bir ürün ya da hizmet sunmak olabilir.
Girişimcilikle ilgili eğitimlere katılın, kitapları okuyun, çevrimiçi kaynaklardan yararlanın ve diğer girişimcilerle iletişimde bulunarak onların deneyimlerinden öğrenin.
Piyasa araştırması yaparak fırsatları ve potansiyeli test edin. Bu; hedef kitle, rekabet, sistemler ve pazarlama stratejileri hakkında bilgi sağlar.
İşinizi hayata geçirmek için kapsamlı bir iş planı oluşturun. Bu plan, iş modelinizi, finansal projelerinizi, pazarlama ve satış stratejilerinizi içermelidir.
İşinizi başlatmak için gerekli kaynakları (finans, insan kaynakları, teknoloji vb.) toplayın. Yatırımcılardan, hibe programlarından veya kredi paralarından finansman arayabilirsiniz.
Resmi işletme kaydınızı yapın ve gerekli izin ve lisansları alın. Ayrıca muhasebe ve vergi düzenlemelerinizi yönetmek için bir sistem oluşturun.
Hedef kitlenize ulaşmak için etkili pazarlama stratejisi geliştirin. Sosyal medya, içerik pazarlaması, e-posta pazarlaması ve etkinlikleri kullanabilirsiniz.
Ürün veya hizmetinizi farklılaştırarak sunun veya ürünleştirme hizmetimizden destek alabilirsiniz.
Müşteri geri bildirimlerini kullanarak ürün veya hizmetinizi sürekli olarak iyileştirin. Müşteri ilişkileri yönetimi ve süreç takibi için bir sistem kurun.
Kârlılığı ve sürdürülebilir büyümeyi hedefleyin. Güncel kalmak ve rekabet avantajınızı sürdürmek için ise yeniliğe açık olun. Yeni pazarlara giriş yapabilir, ürün gamınızı genişletebilir ve yeni iş ortaklıkları kurabilirsiniz.
Bir önceki yazımıza https://www.newyorkdanismanlik.com/post/hiss-i-kable-l-vuk%C3%BC linkinden ulaşabilirsiniz.
Commentaires